MENU
ELYAK, BURSA’DA KURULDU
burgev öğrenci bursları

Elektrik Yangınlarından ve Hasarlarından Korunma Derneği (ELYAK), Bursa’ da kuruldu.

Günümüzde hemen her alanda yaşamsal bir fonksiyon gibi varlığını devam ettiren elektrik, ciddi manada hayatımızın içine girmiş durumda. Ancak kullanıcılar, elektriğin olası tehditleri hakkında yeterince bilgi sahibi değil. Bu noktada vatandaşlarda farkındalık yaratmak ve elektrik kaynaklı yangınlar çıkmadan önce alınabilecek önlemler hakkında bilgilendirmek amacıyla faaliyet gösterecek olan ELYAK, Kurucu Başkan Evren Yurttaş öncülüğünde Bursa’da kuruldu.

Türkiye genelindeki hasarlı yangınların yüzde 80 gibi bir bölümünün elektrik sebepli olduğunu hatırlatan Evren Yurttaş, bu nedenle ELYAK’ın bir ihtiyaçtan yola çıkarak kurulduğunu ifade etti.

Toplumda elektrik kontağı olarak yer edinmiş olan yangınların temelinde iki sebebin olduğunu dile getiren Yurttaş, “Elektriğin iki temel öğesi olan akım ve gerilimle ilgili olan bu sebepler;  aşırı yüklenme ve aşırı gerilimdir. Aşırı yüklenme; var olan tesisata özellikle ekleme yapılarak, uygun sigorta ve kablo seçimine müdahale etmek suretiyle yaşanabilecek ve yaygın olan bir yangın çıkma sebebi olarak karşımıza çıkar. Çözümü, yönetmeliklere uygun tesisatın yetkin kişilerce ve kaliteli ürünlerle yapılmasıdır. Aşırı gerilim ise, kullanıcının elinde olmayan birçok sebepten ortaya çıkabilir. Bunun çözümü de elektrik iç tesisleri proje hazırlama yönetmeliğinde de yer alan aşırı gerilim sönümleyicilerdir” şeklinde konuştu.

ELYAK’ın üç temel işlevi olacağını da dile getiren Başkan Evren Yurttaş, “Öncelikle üreticilerin, ‘Şebeke kaynaklı problemler garanti kapsamı dışındadır’ ibaresini ürün ve uygulama şekilleri ile garanti kapsamına almalarını bu sayede de elektrik yangınlarını sıfıra indirmeye çalışacağız. İkinci temel işlevimiz ise, Enerji Piyasası Denetleme Kurulu’nun (EPDK) şebekeye enerji arz kalitesinde iyi elektrik sağlama yükümlülüğü ile sağlanamaması durumunda kullanıcının zararını tazmin görevini etkili tedbirlerle ortadan kaldırmak, olası zararları da koordinasyon kurarak hızlıca tazmin edilmesini sağlamak olacak. Öte yandan Elektrik kaynaklı yangınların çevreye ve milli ekonomiye yıllık 2 milyar USD olan yükünü azaltmak da temel işlevlerimiz arasında yer alacak” dedi.